Stosując się do poniższego kalendarza pamiętaj, aby dawka nawozu była dostosowana do potrzeb nawozowych Twojej plantacji. Z kolei zapotrzebowanie jest składową wielu zmiennych, m.in.: rodzaju przedplonu, właściwości gleby, warunków pogodowych, czy poziomu nawożenia naturalnego.
Nawożenie azotem | |
Pszenica jara | 60% dawki przedsiewnie i 40% dawki w fazie strzelania w źdźbło. Całkowita dawka azotu nie powinna przekraczać 60 kg na hektar. Duże dawki azotu można dzielić na trzy – cztery części |
Pszenica ozima | od 40 do 50% na początku procesu wegetacji rośliny, a kolejne 30 do 40% w fazie strzelania w źdźbło. Kolejna część nawozu azotowego powinna być zadana przed okresem kłoszenia |
Pszenżyto ozime | 50 – 60% wiosną na początku wegetacji, a kolejna dawka w fazie strzelania w źdźbło |
Jęczmień jary | 60% dawki przedsiewnie, 40% w fazie krzewienia, jęczmień browarny powinien być nawożony wyłącznie przedsiewnie |
Jęczmień ozimy | 50 – 60% dawki na początku okresu wegetacji, a kolejną dawkę w fazie strzelania w źdźbło |
Żyto | 50 – 60% dawki na początku okresu wegetacji, a kolejne ilości w fazie strzelania w źdźbło |
Owies | 50 – 60% dawki przedsiewnie, kolejna dawka w fazie strzelania w źdźbło |
Kukurydza | przedsiewnie 30 – 50% dawki, natomiast pozostała część pogłównie przed uzyskaniem przez roślinę 30 – 40 cm wysokości |